Короткий гайд по аромамаркетингу
Що потрібно знати бізнесу про вплив аромату на клієнтів

Бренд має робити все, щоб подарувати споживачам враження. Тільки позитивні емоції зможуть вплинути на клієнтський досвід, викликати лояльність до свого продукту чи послуги. Отже, основна задача компанії на шляху до збільшення прибутку – навчитись керувати емоціями споживача.
Саме тому, крім того, що ви будете всебічно розвивати свій бренд / магазин з допомогою класичних методів маркетингу, обираючи відповідний продукт, круту локацію, готуючи персонал і т.п., не забудьте про сенсорний маркетинг. Це маркетинг, який вивчає реакції людей, викликані взаємодією на їх органи відчуттів (зір, слух та нюх). Особливе місце в сенсорному маркетингу займає аромамаркетинг через особливий вплив запаху на людей.


Чому аромат має силу над людьми?

Аромат проникає в саму глибину, прямо в серце, і там виносить категоричне судження про симпатії та презирство, про відразу і потяг, про любов і ненависть. Хто володіє запахом, той володіє серцями людей
Патрік Зюскінд «Парфумер. Історія одного вбивці»


Коли ви почули пісню, у вас можуть відновитись певні спогади, з якими зв'язана ця мелодія. Але силу звуку значно поступається силі нюху та аромату. Нюх сильно впливає на людей. Наприклад, смакові рецептори людини здатні розрізняти чотири різні смаки: солодкий, гострий, солений та гіркий. Всі інші смаки ми відчуваємо тільки через те, що відчуваємо запах їжі. Тому, коли ніс заблокований, всі продукти, які ми їмо, здаються нам без смаку. Щоб сприймати запах та смак, нам потрібно вдихнути.

В носі людини є спеціальні нюхові зони, їх площа приблизно 5 см2. В цих зонах на слизовій оболонці розміщено мільйони чутливих рецепторів. Вони сприймають запах, вловлюючи молекули аромату. Після цього в організмі людини відбувається багато реакцій, які трансформують запахи в нервові імпульси. Ці імпульси аналізуються в центральній нервовій системі головного мозку.

Вивченням дії запахів займається наука аромакологія. В її рамках досліджується дія запахів та ароматичних речовин на психологічний та фізіологічний стани людини, її поведінку. Даний науковий напрям об'єднав нейробіологів, психіатрів, біофізиків та представників парфумерних компаній. Ціллю роботи цих спеціалістів – є зрозуміти, як запах впливає на мозок людини та в цілому на людський організм. Саме аромакологія в кінці ХХ століття стала початком розвитку аромамаркетингу.

Запахи запам'ятовуються, бо передають інформацію нервовою системою безпосередньо в гіпокамп мозку (нюхальний мозок) та амигдалу. Гіпокамп відповідає за асоціативну пам'ять, а амигдала – формує емоційну пам'ять. Потім сигнал передається в таламус, який відповідає за пріоритети та уважність. Через це людина завжди реагує на запахи.

Запах ніби пульт дистанційного керування, яким можна вмикати та перемикати людські емоції. Аромат дарує естетичне та психологічне задоволення, привабливість, неповторний шарм, він викликає емоції, формує настрій та бажання. З допомогою запахів можна формувати образи, викликати асоціації, впливати емоції, спогади та концентрацію уваги.


Що треба знати про силу нюху та запахів в цифрах?
  • Понад 75% щоденних емоцій людини пов'язані саме з запахами. На 100% більше ймовірності того, що людина згадає свої нюхові відчуття, ніж те, до чого торкалась чи бачила.


  • На 40% покращується настрій у людей під впливом приємних запахів.
  • На 65% людина через рік може відтворити свої спогади, пов'язані з запахом, при цьому тільки на 50% спогади, пов'язані з візуальним зображенням.


  • Людина запам'ятовує 35% запахів, при цьому лише 1% того, що вона торкається, та тільки 2% того, що чує. Це дані досліджень Університету Рокфеллера.


На що впливає аромат?
International Flavors & Fragrances Inc. провів досліди щодо впливу аромату на настрій. Науковці визначили, на які саме фактори настрою впливає аромат, це:
  • 1
    Щастя
  • 2
    Стимуляція
  • 3
    Стрес
  • 4
    Апатія
  • 5
    Чутливість
  • 6
    Розслаблення.
Ці цифри та інформація вкотре підтверджують ефективність використання запахів в продуктах, які ми обираємо, та закладах, куди ми приходимо.
Аромамаркетинг – сильний тригер позитивного клієнтського досвіду
Отже, наш нюх – важливе та єдине відчуття, яке так сильно може керувати емоціями людини та пам'яттю. Маркетологи активно використовують аромат, як один із ефективних інструментів нейромаркетингу.
Переваги аромамаркетингу
З використанням якісних аромакомпозицій їх важко переоцінити, ось основні з них:
  • Емоції
    покращення настрою та підвищення рівня задоволення
    01
  • Час
    Збільшення часу, проведеного в закладі
    02
  • Пам'ять
    Підвищення продуктивності пам'яті та пізнаваності
    03
Основна роль аромамаркетингу – впливати на поведінку покупців підсвідомо. Адже інформація, яку людина отримує через органи нюху, безпосередньо впливає на її рішення. Тому маркетологи успішно використовують цей інструмент для того, щоб:


  • Виділитись серед конкурентів
  • Підкреслити стиль, статус та імідж закладу
  • Зробити акцент на певний сегмент товарів та покращити сприйняття відвідувачем певних послуг
  • Мотивувати персонал шляхом підвищення працездатності
На підсвідомому рівні за допомогою аромату можна схилити споживача зробити певний вибір. Ароматизувавши приміщення ви забезпечуєте комфортне перебування відвідувача, чим закріпите отриманні відчуття на рівні асоціацій, викличете певні емоції. Аромамаркетинг — це потужний інструмент маркетингу, який не можна не використовувати в жорстких реаліях сучасної конкуренції.
Як бренд може використовувати аромамаркетинг?
Аромамаркетинг – це не про те, що можна просто в магазині скористатись освіжувачем для повітря з балончика і всі клієнти прийдуть до вас та будуть купувати продукцію. Професійний аромамаркетинг – це цілий комплекс заходів, спеціально направлений на використання ароматів з метою впливу на покупців. Для цього використовується спеціальне обладнання, професійні аромати, підтримка фахівців. Над ароматизацією працює ціла команда.


Аромамаркетинг – це:

  • Ароматизація приміщення та окремих локацій. На вибір замовника простір наповнюється певним ароматом.


  • Підбір або ж створення ексклюзивних ароматів, виходячи з аналізу бізнесу, специфіки роботи, цілей й т.п.
  • Проведення аромаклінінгу актуально там, де є неприємні та зайві запахи з кухні, цигарковий дим та т.п.


  • Ароматизація локації на певний сезон.

  • Одноразово, на час проведення якихось івентів, промоакцій, презентацій, корпоративів, ароматизація локації.

  • Побудова аромабрендингу для створення асоціативного зв'язку між брендом та фірмовим (часом ексклюзивним) ароматом.
  • Виготовлення ароматизованої продукції.
  • Ароматизація сувенірів для підвищення лояльності клієнтів. Використання аромасувенірів аромабрендованою компанією дозволяє створювати нерозривний клієнтський досвід.


Приклади світових брендів, які використовують аромамаркетинг
  • INDITEX
    Велика світова компанія, яка займається роздрібною торгівлею Inditex Group, використовую устаткування Scentair для ароматизації франчайзингових та корпоративних магазинів по всьому світу своїм фірмовим ароматом. Тому устаткування від Scentair вже є в більше, ніж 400 корпоративних магазинах, це: Stradivarius, Zara Home та Massimo Dutti.
  • ION ORCHARD
    Устаткування Scentair розміщене в торгово-розважальному комплексі Сінгапуру для розпилення фірмового аромату. В цьому комплексі розміщена продукція понад 400 ексклюзивних брендів, а щоденна відвідуваність локації понад 200 тис. покупців, площа його 67 тис. м2
  • HUGO BOSS
    Використання фірмового аромату бренду для того, щоб покупці при відвідуванні магазинів отримували незрівнянні емоції. Scentair створила для Hugo Boss фірмовий аромат, в основі якого спокійні деревні запахи, доповнені мінімалістичним дизайном магазину. Що і допомогає створити в приміщенні атмосферу вишуканості та розкоші. Для уточнення візуальних елементів для бренду було розроблено два аромати.


  • CITY OF DREAMS
    Це цілий комплекс готелів, магазинів роздрібної торгівлі, ігрових закладів в Азії. Саме Scentair розробила фірмові аромати для курорту та встановила понад 100 систем протягом трьох тижнів.
  • THE RITZ-CARLTON
    Для мережі готелів Scentair розробила цілу програму ароматизації – Tamboty Woods. Аромат був створений для кращого сприйняття гостями готелів та аромабрендингу The Ritz-Carlton. Цей аромат використовується в кожному куточку світу в готелях мережі. Його завдання – зберегти спогади, які будуть нагадувати про перебування в The Ritz-Carlton.
  • Scentair Technologies ароматизує понад 135,000 об'єктів по всьому світу

Аромамаркетинг дозволяє створювати сенсорні стимули в приміщеннях для залучення клієнтів, створюю чи при цьому сприятливу атмосферу для покупок та підвищуючи в декілька разів ймовірність імпульсивних покупок. Доведено світовими брендами, локальними компаніями, різними закладами та виробниками, що аромамаркетинг має бути частиною стратегії розвитку бренду. Тому вам вже зараз важливо пам'ятати, що запахи:

  • дозволяють впливати підсвідомо на клієнтів;

  • мотивують по іншому сприймати час;

  • допомогають створювати імерсивний досвід покупок (ефект занурення з залученням декількох каналів сприйняття);

  • підвищують продуктивність роботи персоналу;

  • створюють тривалі спогади.

Подаруйте своєму бізнесу приємний запах — скористайтесь послугами аромамаркетингу від «Мідсан».
Рекомендовані статті
Дізнайтеся, який аромат підходить вашому бізнесу
і протестуйте його
безкоштовно 7 днів