Ароматизація аптеки – ефективна комерційна комунікація
Фармацевтичні установи, які забезпечують клієнтів лікарськими препаратами, додатково для їхнього повного задоволення мають забезпечити клієнтам почуття комфорту. Досягти такого результату можна за допомогою ароматизації. Це дозволить сформувати позитивний клієнтський досвід.

Людина відчуває тривогу через хворобу, біль або стрес від того, що вона сама хворіє або її родич, що їй потрібно придбати дорогий препарат. Тому важливо забезпечити в аптеці атмосферу, що сприяє гарному емоційному стану відвідувачів. Також важливо зважати на самопочуття персоналу аптек.
Аромадизайн аптек — важливий маркетинговий інструмент
Ароматизація простору торгової зали аптечних установ дозволяє стимулювати продажі. Ви зможете більше продати завдяки позитивному впливу ароматів на персонал та відвідувачів аптек. До таких товарів відносяться:
  • безрецептурні препарати;
  • супутні товари;
  • харчові продукти;
  • вироби із медичним призначенням.
Професійний аромамаркетинг від Midsun-Scentair аптечному бізнесу дає низку переваг:
  • відвідувачі довше перебувають у приміщенні, наповненому приємними ароматами;
  • позитивний клієнтський досвід дає змогу підвищити лояльність клієнтів;
  • співробітники аптеки під впливом правильних ароматів стають більш сконцентрованими та стійкими до стресів.
Важливо! Ароматизація неякісними ароматичними композиціями за допомогою непрофесійного обладнання може призвести до втоми від ароматів.

Професійна ароматизація аптек – низка дій, спрямованих на формування продуманої атмосфери у торговому залі. У такому просторі за допомогою ароматів можна викликати продумані емоції у відвідувача. Перебуваючи в аптеці, покупець захоче залишитися і відчує розслаблення.

Тільки з кінця 70-х років минулого століття почав активно розвиватися такий напрямок, як аромадизайн. У цьому напрямку об'єдналися маркетинг, аромотерапія та дизайн інтер'єрів. Все почалося з ароматизації інтер'єрів.

Першою метою аромадизайну було маскування неприємних запахів, таких як тютюновий дим. Пізніше аромати використовувалися для створення розслаблюючої атмосфери у фоє великих готелів. Лише з кінця 90-х років завдяки тому, що американський фонд подав ініціативу досліджувати аромамаркетинг. Тоді фонд уже працював над вивченням терапії розладів запаху та смаку.

З того часу й досі дослідження аромамаркетингу не припиняються. Вивчаються не лише аромати, а й пристрої, за допомогою яких здійснюється ароматизація. Найпростіший варіант - арома дифузори, а більш досконалий і професійний пристрій - аромамашини.

Midsun-Scentair здійснює ароматизацію приміщень за допомогою обладнання світового лідера з ароматизації компанії Scentair. Воно розщеплює ароматичне масло на безліч найменших частинок, які поступово поширюються по всьому простору і залишаються в повітрі довгий час.
Роль аромамаркетингу в ароматизації аптек
Розповсюджувати аромат потрібно з певною метою, тоді він гармонійно впишеться у простір:
  • наповнення простору приємними ароматами — ароматизація торгового залу або всього приміщення з підбором різних ароматів, враховуючи цілі та завдання;
  • арома клінінг - нейтралізація неприємних запахів (включаючи лікарські засоби) за допомогою спеціальних ароматичних композицій;
  • сезонна ароматизація - підбір ароматів з урахуванням сезонності, свят тощо;
  • ароматизація презентацій, промо-акцій та інших заходів, що проводяться в аптеці;
Аромабрендинг аптеки - підбір або створення унікального аромату для аптеки або цілої аптечної мережі, який виділятиме ваш фармацевтичний бізнес серед інших.
    З якою метою потрібна ароматизація аптеки?
    Найактуальніші завдання, з якими майже на 100% справляється аромамаркетинг, це:

    • підкреслити стиль та статус аптеки, цим виділиться серед конкурентів;
    • нейтралізувати неприємні запахи;
    • підвищити кількість імпульсивних покупок;
    • сформувати сприятливу атмосферу збільшення обсягу продажів;
    • створити сприятливі умови, що дозволяють повити працездатність персоналу тощо.

    Впровадження аромамаркетингу в аптеці
    Ароматизація фармацевтичної установи потребує професійного підходу, тому що для місця аптеки підходять не всі аромати. Окремі ароматичні композиції підходять тільки для магазинів, а ось для аптек, де в повітрі запахи лікарських засобів, потрібно використовувати аромати, які працюватимуть:
    • нейтралізувати запахи ліків;
    • створювати розслаблюючу атмосферу.
    Дискомфорт і страх — це почуття, які викликають запахи ліків. Тому для аптек підходять ароматичні композиції, наповнені свіжими, трав'яними, спокійними природними нотами. При ароматизації потрібно враховувати сезонність (наприклад, влітку добре сприйматися свіжі та легкі аромати, а взимку – теплі) та продуктову лінійку (наприклад, якщо на полицях є лікарські трави, то на цьому можна зробити акцент – використовуючи аромати лаванди, м'яти тощо).
    Ароматизація аптек Україна: секрети ефективного аромамаркетингу у фармацевтичній індустрії
    • Аромат повинен наголошувати на бренді, корпоративному стилі, відповідати цільовій аудиторії.
    • Запах потрібно підбирати так, щоб він гармонійно поєднувався з інтер'єром та екстер'єром приміщення.

    • Розміщуючи обладнання для ароматизації, потрібно враховувати особливості приміщення, наявність вентиляції, площу тощо.
    • Найкраще підбирати аромати, які однаково добре сприйматимуться людьми різного віку, соціального статусу.
    Співробітники Midsun-Scentair підберуть для вашої аптеки або цілої мережі аптек ароматичну композицію, яка завоює довіру клієнтів.
    Рекомендовані статті
      Дізнайтеся, який аромат
      підходить Вашому бізнесу,
      і протестуйте його
      безкоштовно 7 днів.